Prémiový obsah
★★★
869 čtenářů
20 m
Redakce Recepty.eu
Pokud připravujeme větší množství chlebíčků, ať už den dopředu na oslavu, případně nám po nějaké takové chlebíčky zůstanou, uchovejme je v lednici přikryté mírně navlhčenou utěrkou (důkladně vyždímanou).
Chlebíčky tak neokorají a budou téměř jako čerstvé.
Příprava zápary: Smíchejte a ihned přikryjte fólií, aby se voda neodpařovala, už tak to jde míchat ztuha
Jako první si připravíme omládek, všechny suroviny na něj vložíme do mísy a dobře umícháme. Mísu přikryjeme
Smíchejte mouky, přidejte vodu, droždí a kvásek. Vypracujte hladké těsto a vytvarujte bochník. Poté nechte
Suroviny na rozkvas smícháme ve větší míse, přikryjeme, aby nám rozkvas neosychal a necháme 12 hodin
Z kvasnic, cukru, 250 ml vlažné vody a trochy mouky uděláme kvásek. Mouku a sůl vsypeme do mísy, uděláme
Z droždí, 125 ml vlažné vody, špetky cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, strouhanku
Všechny suroviny promícháme a necháme 3 hodinu kynout. Pak těsto přesuneme do vyhřátého hrnce nebo pekáčku
Přísady smícháme, zaděláme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout až 4 hodiny
Rozdrobíme droždí a umícháme s vlažnou vodou. Všechny suroviny smícháme ve velké míse a propracujeme
vzniklému kvásku přisypeme chlebovou pšeničnou a žitnou
Těsto jsem měla moc řídké, aby z něj šly dělat šišky. Protlačila jsem ho přes haluškovač a vznikly mi špecle, taky dobré.