Prémiový obsah
★★★
1K čtenářů
20 m
Redakce Recepty.eu
Abychom jednodušeji mohli vyndat koláč z vyššího pekáčku, používáme pečící papír, který ustřihneme tak, aby přečníval alespoň o pár cm na dvou stranách.
Po upečení pak koláč za delší konce krásně vyndáme bez porušení.
Příprava zápary: Smíchejte a ihned přikryjte fólií, aby se voda neodpařovala, už tak to jde míchat ztuha
Všechny ingredience zpracujeme v kuchyňském robotu v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kuličku, zabalíme
Jako první si připravíme omládek, všechny suroviny na něj vložíme do mísy a dobře umícháme. Mísu přikryjeme
Suroviny na rozkvas smícháme ve větší míse, přikryjeme, aby nám rozkvas neosychal a necháme 12 hodin
Smíchejte mouky, přidejte vodu, droždí a kvásek. Vypracujte hladké těsto a vytvarujte bochník. Poté nechte
Připravte si kvásek - lehce ohřejte vodu, přidejte cukr a droždí. Rozmíchejte a nechte droždí aktivovat
Z kvasnic, cukru, 250 ml vlažné vody a trochy mouky uděláme kvásek. Mouku a sůl vsypeme do mísy, uděláme
Z droždí, 125 ml vlažné vody, špetky cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, strouhanku
Všechny suroviny promícháme a necháme 3 hodinu kynout. Pak těsto přesuneme do vyhřátého hrnce nebo pekáčku
Rozdrobíme droždí a umícháme s vlažnou vodou. Všechny suroviny smícháme ve velké míse a propracujeme
Těsto jsem měla moc řídké, aby z něj šly dělat šišky. Protlačila jsem ho přes haluškovač a vznikly mi špecle, taky dobré.