726 čtenářů Přidat komentář

Žitné Slejšky

20 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Žitné Slejšky

  1. Do mísy dáme žitnou mouku, pšeničnou krupici a osolíme.
  2. Přidáme studenou vodu a žloutek a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Vlhkýma rukama z něj tvoříme šišky, které dáváme do vroucí osolené vody.
  3. Jakmile vyplavou, povaříme je ještě 5 minut a poté vytáhneme a omastíme máslem nebo olejem.
  4. Podáváme na slano se slaninou nebo na sladko s mákem a podobně.
  • 200 g mouka (žitná celozrnná)
  • 100 g krupice (pšeničná hrubá)
  • vejce
  • 300 ml voda
  • sůl
  • máslo (nebo olej)

Zpestření žampiónů

Pokud naložíme čerstvé žampióny na 2 dny do okurkového nálevu, získají vynikající pikantní a plnou chuť.

Bezlepkové karbanátky
7.2K
Redakce Recepty.eu
★★

Bezlepkové karbanátky

Přidáme vejce a hrstku čočkové mouky a ze vzniklé směsky Smažíme z obou stran cca 15 min na mírném ohni.

Nekynutý závin s povidly
315
tetalenka
★★

Nekynutý závin s povidly

Brambory uvaříme ve slepce. Přidáme vejce a mírně osolíme.

Chlebové šišky se zelím - slejšky
206
1
Toprecepty
★★

Chlebové šišky se zelím - slejšky

s pepřem a solí doměkka, dbáme, aby nezbyla skoro žádná Dříve se jim říkalo slejšky. Kuchařka: zizala

Zapečené bramboro-těstoviny s brokolicí
244
1
Toprecepty

Zapečené bramboro-těstoviny s brokolicí

nasekanou uvařenou brokolici, nastrouhaný sýr, salám, a mírně smažím rovnou v pekáčku na oleji, přidám do mísy do směsky

Červené zelí s rebarborou (kapusta czerwona z rabarbarem)
4
Toprecepty

Červené zelí s rebarborou (kapusta czerwona z rabarbarem)

Osolím a nechám dusit.Na pánvi rozpálím mírně omastku Pokud je zelí polského či slezského původu použijeme

Maková bábovka s hruškami a sušenými brusinkami
162
1
Toprecepty

Maková bábovka s hruškami a sušenými brusinkami

přípravy receptu Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, slehka Upečenou bábovku nechte mírně zchladnout a potom opatrně

Vemínko s vinným sosem
59
1
Toprecepty

Vemínko s vinným sosem

Provařím na mírném ohni. Dochutím solí a pepřem. Příloha: Slezské kluski.

Pečené krůtí krky
1.3K
1
Toprecepty
★★★★

Pečené krůtí krky

Ale musí vám ta směska chutnat.Krky poctivě natřeme Na zvoleném tuku necháme rozvonět, jen velmi mírně,

Rybí filé na leču
788
1
Toprecepty
★★★

Rybí filé na leču

lečo, trochu kečupu nebo protlaku, mícháme až nám směska Koření jsem žádné nepřidávala, ale každý si může použít

Zelňačka z raného zelí (kozí brada)
203
1
Toprecepty
★★

Zelňačka z raného zelí (kozí brada)

Vykrojil jsem košťál a silné části listů a pokrájel pravděpodobně ze severní části Moravy a hlavně ze Slezska

Vepřové rolky ve vepřové tukové bláně (bránici, košilce)
99
1
Toprecepty
★★

Vepřové rolky ve vepřové tukové bláně (bránici, košilce)

Postup přípravy receptu Nejdříve si spaříme zelné kolektivu kuchařů z Interhotelů a restaurací z Moravy a Slezska

Plněná vepřová játra
451
1
Toprecepty
★★

Plněná vepřová játra

Zdroj: mírně upravený recept z knihy 100 + 10 receptů slezské, valašské, hanácké domácí kuchyně.

Komentáře

  1. Avatar
    kacah

    Těsto jsem měla moc řídké, aby z něj šly dělat šišky. Protlačila jsem ho přes haluškovač a vznikly mi špecle, taky dobré.