Prémiový obsah ★★★ 943 čtenářů Přidat komentář

Žitné Slejšky

20 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Žitné Slejšky

  1. Do mísy dáme žitnou mouku, pšeničnou krupici a osolíme.
  2. Přidáme studenou vodu a žloutek a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Vlhkýma rukama z něj tvoříme šišky, které dáváme do vroucí osolené vody.
  3. Jakmile vyplavou, povaříme je ještě 5 minut a poté vytáhneme a omastíme máslem nebo olejem.
  4. Podáváme na slano se slaninou nebo na sladko s mákem a podobně.
  • 200 g mouka (žitná celozrnná)
  • 100 g krupice (pšeničná hrubá)
  • vejce
  • 300 ml voda
  • sůl
  • máslo (nebo olej)

Aby chlebíčky neokoraly

Pokud připravujeme větší množství chlebíčků, ať už den dopředu na oslavu, případně nám po nějaké takové chlebíčky zůstanou, uchovejme je v lednici přikryté mírně navlhčenou utěrkou (důkladně vyždímanou).

Chlebíčky tak neokorají a budou téměř jako čerstvé.

Žitné perníčky
6.7K
Redakce Recepty.eu
★★★

Žitné perníčky

rozmíchané ve žloutku, citrónovou kůru a pak zamícháme žitnou

Žitný chléb
886
sandra
★★★

Žitný chléb

Příprava zápary: Smíchejte a ihned přikryjte fólií, aby se voda neodpařovala, už tak to jde míchat ztuha

Šlejšky
106
Vareni.cz
★★★

Šlejšky

Podle chuti šlejšky dosolíme, opepříme, osvěžíme případně

Žitné housky se semínky
76
tetalenka

Žitné housky se semínky

Připravte si kvásek - lehce ohřejte vodu, přidejte cukr a droždí. Rozmíchejte a nechte droždí aktivovat

Pšenično-žitný chléb
797
anet.ruzicka

Pšenično-žitný chléb

Jako první si připravíme omládek, všechny suroviny na něj vložíme do mísy a dobře umícháme. Mísu přikryjeme

Chléb špaldovo - žitný
415
nikolka
★★★

Chléb špaldovo - žitný

Smíchejte mouky, přidejte vodu, droždí a kvásek. Vypracujte hladké těsto a vytvarujte bochník. Poté nechte

Vydatný žitný chléb
84
anet.ruzicka

Vydatný žitný chléb

Z kvasnic, cukru, 250 ml vlažné vody a trochy mouky uděláme kvásek. Mouku a sůl vsypeme do mísy, uděláme

Žitné bulky se sezamem
312
tetalenka

Žitné bulky se sezamem

Z droždí, 125 ml vlažné vody, špetky cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, strouhanku

Žitný chléb pro začátečníky
827
anet.ruzicka
★★★

Žitný chléb pro začátečníky

Suroviny na rozkvas smícháme ve větší míse, přikryjeme, aby nám rozkvas neosychal a necháme 12 hodin

Domácí žitný chléb
2.5K
redakceTerka
★★★

Domácí žitný chléb

Všechny suroviny promícháme a necháme 3 hodinu kynout. Pak těsto přesuneme do vyhřátého hrnce nebo pekáčku

Kynutý žitný chléb
3.9K
redakceTerka

Kynutý žitný chléb

Přísady smícháme, zaděláme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout až 4 hodiny

Hrubý žitný chléb
1.9K
redakceTerka
★★★

Hrubý žitný chléb

Rozdrobíme droždí a umícháme s vlažnou vodou. Všechny suroviny smícháme ve velké míse a propracujeme

Komentáře

  1. Avatar
    kacah

    Těsto jsem měla moc řídké, aby z něj šly dělat šišky. Protlačila jsem ho přes haluškovač a vznikly mi špecle, taky dobré.