Prémiový obsah ★★★ 924 čtenářů Přidat komentář

Žitné Slejšky

20 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Žitné Slejšky

  1. Do mísy dáme žitnou mouku, pšeničnou krupici a osolíme.
  2. Přidáme studenou vodu a žloutek a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Vlhkýma rukama z něj tvoříme šišky, které dáváme do vroucí osolené vody.
  3. Jakmile vyplavou, povaříme je ještě 5 minut a poté vytáhneme a omastíme máslem nebo olejem.
  4. Podáváme na slano se slaninou nebo na sladko s mákem a podobně.
  • 200 g mouka (žitná celozrnná)
  • 100 g krupice (pšeničná hrubá)
  • vejce
  • 300 ml voda
  • sůl
  • máslo (nebo olej)

Jak oloupat chřest

Bílý chřest oloupejte škrabkou na brambory nebo speciální škrabkou na chřest. Loupejte od hlavičky směrem dolů. Mladý zelený chřest loupat nemusíte.

Žitný chléb
814
sandra
★★★

Žitný chléb

Příprava zápary: Smíchejte a ihned přikryjte fólií, aby se voda neodpařovala, už tak to jde míchat ztuha

Žitné perníčky
6.7K
Redakce Recepty.eu
★★★

Žitné perníčky

rozmíchané ve žloutku, citrónovou kůru a pak zamícháme žitnou

Šlejšky
106
Vareni.cz
★★★

Šlejšky

Podle chuti šlejšky dosolíme, opepříme, osvěžíme případně

Hrubý žitný chléb
1.8K
redakceTerka
★★★

Hrubý žitný chléb

Rozdrobíme droždí a umícháme s vlažnou vodou. Všechny suroviny smícháme ve velké míse a propracujeme

Domácí žitný chléb
11.7K
Redakce Recepty.eu
★★★★

Domácí žitný chléb

vzniklému kvásku přisypeme chlebovou pšeničnou a žitnou

Brownies z žitné mouky
1.7K
Redakce Recepty.eu
★★★★

Brownies z žitné mouky

Do kastrolku nebo vodní lázně dáme tuk, cukr, vanilkový cukr a kakao. Mícháme, dokud se vše nerozpustí

Žitné taštičky se špenátem
445
Redakce Recepty.eu

Žitné taštičky se špenátem

Do mísy dáme mouku, vejce, změklé máslo a ½ lžičku soli. Vypracujeme těsto a necháme cca hodinu odpočinout

Kynutý žitný chléb
3.9K
redakceTerka

Kynutý žitný chléb

Přísady smícháme, zaděláme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout až 4 hodiny

Hrnečková žitná bábovka
3.9K
adina.p
★★★

Hrnečková žitná bábovka

Žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vlažnou vodu a

Žitný chléb pro začátečníky
786
anet.ruzicka
★★★

Žitný chléb pro začátečníky

Suroviny na rozkvas smícháme ve větší míse, přikryjeme, aby nám rozkvas neosychal a necháme 12 hodin

Chléb špaldovo - žitný
374
nikolka
★★★

Chléb špaldovo - žitný

Smíchejte mouky, přidejte vodu, droždí a kvásek. Vypracujte hladké těsto a vytvarujte bochník. Poté nechte

Pšenično-žitný chléb
732
anet.ruzicka

Pšenično-žitný chléb

Jako první si připravíme omládek, všechny suroviny na něj vložíme do mísy a dobře umícháme. Mísu přikryjeme

Komentáře

  1. Avatar
    kacah

    Těsto jsem měla moc řídké, aby z něj šly dělat šišky. Protlačila jsem ho přes haluškovač a vznikly mi špecle, taky dobré.