708 čtenářů Přidat komentář

Žitné Slejšky

20 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Postup receptu

  1. Do mísy dáme žitnou mouku, pšeničnou krupici a osolíme.
  2. Přidáme studenou vodu a žloutek a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Vlhkýma rukama z něj tvoříme šišky, které dáváme do vroucí osolené vody.
  3. Jakmile vyplavou, povaříme je ještě 5 minut a poté vytáhneme a omastíme máslem nebo olejem.
  4. Podáváme na slano se slaninou nebo na sladko s mákem a podobně.
  • 200 g mouka (žitná celozrnná)
  • 100 g krupice (pšeničná hrubá)
  • vejce
  • 300 ml voda
  • sůl
  • máslo (nebo olej)

Na tvrdou hořčici

Tvrdou hořčici zakápneme šťávou z citrónu nebo pomeranče, trochou oleje a rozmícháme.

Získáme opět správnou konzistenci a navíc zajímavou chuť.

Komentáře

  1. Avatar
    kacah

    Těsto jsem měla moc řídké, aby z něj šly dělat šišky. Protlačila jsem ho přes haluškovač a vznikly mi špecle, taky dobré.