Jakoukoliv rýži (i z varných sáčků) vždy pořádně propláchneme až je voda čistá.
Škrob totiž působí rozvaření rýže při vaření.
A abychom měli úplnou jistotu sypké rýže, tak po dokonalém opláchnutí ji orestujeme na oleji s cibulkou a potom ji teprve přelijeme vodou a necháme vařit.
Rýže se OPRAVDU nerozvaří! Je dobré po zalití dát do rýže kostku bylinek: tymián.
Kostka obsahuje olivový olej, který taktéž značně potlačí rozvaření rýže.
Před podáváním natrháme a podáváme s podušeným zelím a s bosáky, zalijeme výpeke
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme rohlíky na kostičky, vejce, mouku, osolíme a necháme
Bosáky: Rohlíky nakrájíme na větší kostičky, brambory Zelí: Zelí vymačkáme od nálevu, prolijeme ho 1 dl vody
Brambor nastrouháme nebo rozmixujeme, přebytečnou vodu slijeme, přidáme na kostičky nakrájený dalamánek
vody a vaříme 6 minut.Do středního kastrolu dáme zelí Na každý talíř dáme zelí, 2-3 bosáky, kostičky slaniny
Brambory oloupeme a rozstrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijeme a vymačkané brambory
Bezlepkové žemle nakrájíme na kostičky, syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme